loader
A Fizikai Nobel-díj: A Mesterséges Intelligencia Hatása

Az idei fizikai Nobel-díjat John Hopfield és Geoffrey Hinton kapták meg a mesterséges intelligencia fejlesztéseiért, amelyek lehetővé tették a gépi tanulást a mesterséges neurális hálózatok segítségével.

 

„A mesterséges intelligencia lehetőséget ad arra, hogy az emberiség új határokat feszegessen.” – Ellen Moons

Hopfield és Hinton Felfedezései

John Hopfield, a Princeton Egyetem kutatója, egy asszociatív memóriát fejlesztett ki, amely képes képeket és mintákat tárolni és rekonstruálni. Geoffrey Hinton, a Torontói Egyetem kutatója egy módszert dolgozott ki, amely önállóan felismeri a mintákat az adatokban, megkönnyítve a képfelismerést és objektumazonosítást. Bár sokan tartanak attól, hogy az AI munkahelyeket szüntethet meg, a szakértők szerint inkább kiegészíti az emberek munkáját. A technológia segítségével a munkavállalók új készségeket sajátíthatnak el, és hatékonyabban dolgozhatnak.

A Mesterséges Neurális Hálózatok Alapjai

A mesterséges neurális hálózatok az emberi agy mintájára épülnek. A hálózat csomópontjai a neuronoknak felelnek meg, amelyek kapcsolódnak egymáshoz, hasonlóan az agyban található szinapszisokhoz. Hopfield hálózata az adatok közötti kapcsolatok erősítésével képes felismerni és rekonstruálni a mintákat. Hinton Boltzmann-gépe a bemutatott adatok alapján felismeri a jellegzetességeket és új mintákat hoz létre. Ez a generatív képesség különösen hasznos a képfeldolgozás és a mintafelismerés területén.

AI Alkalmazása a Fizikában

A mesterséges intelligencia új lehetőségeket teremt a fizikában, például új anyagok fejlesztésében és a komplex rendszerek modellezésében. Ahogy Ellen Moons, a Nobel Fizikai Bizottság elnöke mondta: „A fizika területén a mesterséges neurális hálózatok segítik az innovatív megoldások kidolgozását.”

A Díjazottak Jelentősége

Hopfield és Hinton munkája nagy hatással volt a mesterséges intelligencia fejlődésére, és hozzájárult a gépi tanulás robbanásszerű fejlődéséhez. Az általuk kifejlesztett technológiák alapot adtak a modern AI rendszerek számára, amelyek ma már a mindennapjaink részévé váltak. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán osztoznak, és munkájuk alapot ad a mesterséges intelligencia további felhasználásához a tudomány számos területén.

Érdekes Tény

A mesterséges neurális hálózatok az emberi agyhoz hasonlóan tanulnak, de sok adat szükséges a legjobb teljesítmény eléréséhez.

Források: AFP, HVG